2019. október 24. - 19:00

Hírfolyam

2019. szeptember 26.

Az est során szót ejtett a sokféle önazonosságnak az eredőiről, valamint azt is elemezte, hogy miből táplálkozik az identitás, illetve milyen elemekből tevődik össze. A néprajzkutató az előadása után arról is nyilatkozott lapunknak, hogy a különböző kisebbségi identitásokra milyen hatást fejthet ki a multikulturalizmus.

2019. szeptember 26.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató Kik és milyenek vagyunk? címmel, a vajdasági identitásokról tartott előadást. Klamár Zoltán Topolyán született, majd pedig Magyarkanizsán élt. 2011 óta az MTA BTK Néprajztudományi Intézet és a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény munkatársa. Az ELTE néprajzszakán szerzett doktori fokozatot, és számos magyarországi egyetem vendégtanára volt.

2019. szeptember 26.

A néprajzkutató az önazonosság kialakulásáról, a sztereotip nemzetre vonatkozó jelzőkről beszélt, illetve arról, hogyan lehetséges az, hogy az együtt élő, de más nyelvi és kulturális közegben szocializálódott csoportokban más-más önkép alakul ki. Előadása során ennek a sokféle önazonosságnak az eredőiről esett szó.

2019. szeptember 26.

Kik és milyenek vagyunk? Identitások a Vajdaságban címmel tartott előadást a szabadkai VM4K Klubban dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató. A többes szám nem véletlen, ahol sok náció él együtt, ott sokféle identitás alakul ki, létezik egymás mellett. A mai vajdasági társadalom ismét a polgári hagyományok felé fordulva alakítja önképét, önazonosságát.

2019. szeptember 19.

Egyházi népénekek, bánsági, nyugat-bácskai, kalotaszegi és gyimesi gyűjtések is elhangzottak a koncerten.

2019. szeptember 19.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban adtak fergeteges koncertet Csizmadia Anna és barátai. A koncert telt ház előtt zajlott, sokan a lépcsőkön ültek. A kupuszinai születésű Csizmadia Anna a Juhász zenekarral, Nagy Gábor népzenésszel, valamint Csabai Zsuzsanna és Linka Szabolcs kishegyesi néptáncosokkal lépett fel. A közönség több tájegység népdalaiból hallhatott válogatást.

2019. szeptember 12.

Ő színészetet tanult, én pedig akkoriban azt hittem, táncos lesz belőlem. Ő színész lett, én pedig most szavakat táncoltatok. Ezúttal egy másik pincében találkoztunk, immáron Szabadkán, a VM4K Klubhelyiségében, ahol önálló estjével szerepelt, melyet Kosztolányi Dezső verseiből állított össze, címe Lírám, te légy a bírám. Természetesen volt miről beszélgetni, s ahogy ilyenkor mindig, nosztalgiázni is a félig-meddig közös szegedi éveken.

2019. szeptember 12.

Az előadás két évvel ezelőtt született, akkor a Tavaszi Kulturális Fesztiválon mutatták be Szegeden. Szívós László már kamaszkora óta érdeklődött Kosztolányi iránt, és 34 évesen érezte úgy, hogy megpróbálja tolmácsolni is a költő gondolatait. Önálló estjén Kosztolányi századfordulós versein keresztül mutatta be a művészlét ihletett pillanatait, minden örömét és bánatát.

2019. szeptember 12.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, csütörtökön, Lírám, te légy a bírám címmel Szívós László, a Szegedi Nemzeti Színház színművészének első önálló estjét láthatta a közönség. Szívós László előadásában Kosztolányi Dezső századfordulós munkásságát idézte meg. Az est során a nézők a költő ismert és kevésbé ismert verseiből hallhattak összeállítást.

2019. szeptember 11.

A kutatás célja, hogy egy képet adjon az itteni magyarság gondolkodásáról, irányultságáról, kulturális fogyasztásáról. A felmérés ezer fős mintán történik kérdőív segítségével. A szabadkai VM4K-ban a napokban kérdező biztosokat képeznek ki, akik majd az elkövetkező egy hónapban járják a falvakat, településeket adatgyűjtés céljából.

Médiatár – Videók